Studenti

VUT otevřelo nový studijní program Jaderná energetika. Reaguje na poptávku, nabízí mezioborovost a unikátní laboratoř

23. 09. 2024

Vysoké učení technické v Brně slavnostně zahájilo výuku nového studijního programu Jaderná energetika na Fakultě elektrotechniky a komunikačních technologií VUT (FEKT VUT). Dvouletý magisterský program má kapacitu 24 studujících, na výuce se budou podílet 4 fakulty a navazuje na potřeby průmyslu a státu, zejména s ohledem na dostavbu elektrárny Dukovany. Během zahájení byla také představena nová Laboratoř jaderné energetiky a ionizujícího záření.

„Nový program je jedinečný promyšleným mezioborovým charakterem a také návazností na zahraniční partnery a praxi. Jadernou energetiku vnímáme jako progresivní oblast s velkým potenciálem dalšího rozvoje. To, co se děje na VUT, je jasným signálem, že Česká republika cílí na excelenci nejen v jaderné energetice, ale i v dalších oblastech, jako jsou například polovodiče, kde VUT také hraje významnou roli,“ uvedla během slavnostního zahájení Radka Wildová, vrchní ředitelka sekce vysokého školství, vědy a výzkumu Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy ČR (MŠMT).

Rektor VUT Ladislav Janíček poděkoval MŠMT za implementaci Národního plánu obnovy, díky jehož podpoře nový studijní program vznikl. „Jde o krásný příklad toho, jak se mají evropské projekty realizovat. Můžeme ukázat konkrétní výsledek, který je možné uvést do praxe a současně lze prezentovat, že v novém studijním programu, který byl z projektu podpořen, již máme studentky a studenty.“

Důležitost lidských zdrojů pro jadernou energetiku připomněli ve svých vystoupeních Tomáš Ehler, vrchní ředitel Sekce jaderné energetiky a nových technologií Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a Petr Závodský, generální ředitel Elektrárna Dukovany II, a. s.

„Zajištění lidských zdrojů pro rozvoj jaderné energetiky je výzva, kterou je třeba dlouhodobě řešit. Z analýz vyplývá potřeba stovek inženýrů různých kvalifikací pro projekt výstavby nových jaderných zdrojů v Dukovanech. Univerzity zde hrají klíčovou roli a těší nás snaha VUT a FEKT o rozvoj výuky, která podpoří přípravu jaderných odborníků pro průmysl, ale i státní úřady v ČR,“ řekl Tomáš Ehler.

 

„Bez jaderných zdrojů nemáme šanci, aby byl náš energetický systém soběstačný a bezpečný. Naší výhodou při jeho budování je, že máme tradici jaderné energetiky, jak ve vzdělávání, tak v průmyslu. Je však třeba pracovat na zatraktivnění technických oborů, dát jim perspektivu. Tu, díky rozjezdu projektu Dukovan, nyní jaderná energetika má,“ doplnil Závodský.

 

Mezifakultní a mezioborový studijní program s důrazem na praxi

Akreditovaný navazující magisterský studijní program Jaderná energetika je koncipovaný tak, aby umožnil získat komplexní poznatky o technologiích, které jsou spojeny s chodem jaderných elektráren. Kromě předmětů z FEKT VUT nabídne další výuku na Fakultě strojního inženýrství (FSI VUT), Fakultě chemické a Fakultě stavební VUT. Vedle samotného tématu jaderné energetiky studenti získají přehled a znalosti v oblasti řešení a navrhování energetických zařízení a strojů, včetně parních turbín, technologií vody a jejího oběhu v jaderné elektrárně, materiálů, stavebních konstrukcí a obecně systémového přístupu k navrhování a řízení procesů v jaderné elektrárně.

Semestry budou netradičně složeny ze tří měsíčních bloků, každý blok bude zakončen týdenním zkouškovým obdobím. „Chceme studujícím ponechat dostatek času na stáže u spolupracujících firem z jaderného odvětví, u kterých by také měli psát diplomovou práci. Stáže bude možné absolvovat například i v Koreji, Spojených státech, Belgii či na Slovensku,“ objasnil Lukáš Nesvadba z Ústavu elektroenergetiky FEKT VUT, který má na starosti organizaci studijního programu.

Novou studentkou programu je také Barbora Poláková, která absolvovala bakalářský program Energetika na FSI VUT a v současnosti již brigádně pracuje v elektrárně Dukovany. „Jádro mě bavilo už od gymnázia. Když se objevila možnost studovat Jadernou energetiku na FEKT VUT, tak jsem jí hned využila. Nejvíce se těším na reaktorovou fyziku.“

 

Nová laboratoř pro výzkum i výuku

Laboratoř jaderné energetiky a ionizujícího záření vznikla díky podpoře z projektu MŠMT. Studujícím nabídne bezpečné prostředí pro získání zkušenosti s měřícími přístroji, s testováním radiační zátěže materiálů nebo s manipulací s radionuklidy v kontrolovaném pásmu. Laboratoř je také připravena na budoucí instalaci urychlovače částic. „Nová laboratoř mimo jiné pomůže studujícím programu v získání základních návyků – toho, čemu se říká kultura bezpečnosti – aby se nebáli ionizujícího záření a současně před ním měli respekt. To je důležité pro praxi, zejména budou-li působit v blízkosti reaktoru,“ vysvětlil Karel Katovský z Ústavu elektroenergetiky FEKT VUT, garant nového studijního programu. 

Fotogalerie