Z chřestové nabídky letošních Slavností chřestu v Ivančicích, které se konaly 23. – 25. května sivybrali malí, velcí, pánové i dámy. Hlavní hvězdou gastronomického programu byl šéfkuchař a držitel michelinské hvězdičky Roman Paulus.
V sobotu a v neděli na Palackého náměstí vařilo osm restaurací z celého regionu třicet různých chřestových jídel a do chřestového jídelníčku se zapojili i kamenné restaurace ve městě. Užili si i fanoušci vína. Ideální kombinace s chřestovými pokrmy pro ně vybral moravský sommeliér Libor Nazarčuk.
Na slavnostech mohli návštěvníci za chřestové tolary ochutnat třeba pečeného vrabce s chřestovým zelím s domácím bramborovo-houskovým knedlíkem, pošírovaného pstruha se zeleným chřestem a levandulovou omáčkou s brambůrkami restovanými na másle, pomalu pečená vepřová líčka na červeném víně a kořenové zelenině s bramborovo-chřestovým pyré nebo pštrosí ragú s glazovaným chřestem. Součástí programu byla i kuchařské show, které mohli diváci sledovat přímo u degustování.
Příští rok bude už chřest z Ivančic
Organizátoři objednávají každoročně ze Slovenska čtyři tuny chřestu. „Jedině ve Veľkých Levárech dokážou vyhovět naší obrovské objednávce. Už za pár let bychom se na slavnostech ale mohli dočkat znovu i ivančického chřestu. Podařilo se nám sehnat pozemky i pěstitele,“ řekl ředitel Kulturního a informačního centra Aleš Tureček. To, že Slováci pěstují chřest a dodávají do České republiky, potvrdil také kuchař Milan Hypr. „U nás se na chřest zapomnělo, ale nyní prožívá znovuobjevení.“
Dostali jste chuť na něco dobrého? Podívejte se na videorecepty: