Rozhovor

Školní jídelny slaví padesát let

18. 05. 2014

Lada Šimánková je vedoucí školní jídelny v Rouchovanech už pět let. V neděli 18. května připravili připomínku padesáti let školního stravování v podobě slaných i sladkých dobrot.

Jaké byly začátky školního stravování?

První kroky ke školnímu stravování začaly po druhé světové válce. Nejprve to byly přesnídávky pro děti pořizované ze zásob UNNRA. Na přelomu 40. a 50. let vznikly první školní jídelny z iniciativy obcí a škol. V roce1953 bylo školním stravováním pověřeno ministerstvo školství, vyšla první vyhláška, která určila výši nákladů na potraviny a výši úhrady za stravování. Rodiče hradili pouze náklady na potraviny. O deset let později byly stanoveny normy pro školní stravování.

Mění se chutě dětí?

Chutě zůstávají stejné, stále je nejoblíbenější kuřecí řízek. Jsem ráda, že děti mají rádi také luštěniny.

Které potraviny nebo suroviny děti příliš rády nemají.

Jsou to ryby. Snažíme se je připravovat tak, aby jim chutnaly. Některé si je pak oblíbí. Je to dáno tím, že na ryby nejsou zvyklé.

Může školní jídelna ovlivnit návyky ve stravování i pro další život?

To určitě ano. Děti si odnášejí do života ze školy právě také stravovací návyky. Způsob stravování ze školních let se pak projeví v jejich dalším životě. Ke své práci využívají pracovníci škol ověřených odbor­ných poznatků z oboru zdravé výživy.