Milovníci kávy cupping zřejmě znají. Přesto, že kávu řadím k oblíbeným nápojům, o cuppingu jsem nikdy neslyšela.
Zasvětil mě Marek Klement, vedoucí kavárny Pohodička v Náměšti nad Oslavou. Cupping je vlastně degustace kávy. Čicháte, ochutnáváte a s ostatními sdílíte své chutě a názory na kávu. Marek začal s vyprávěním, jak se káva získává. Na ukázku přinesl kávově třešně. Ty se musejí nejdříve oloupat, abychom se dostali ke kávovému zrnu. To vypadá jako zelený hrách. Teprve pražením získává známou hnědou barvu a typickou kávovou vůni. Kávové slupky mají své využití. Buď jako hnojivo a nebo jako lahodný čaj zvaný cascara. Mně osobně připomínal čaj ze šípků.
A jak cupping probíhal? Marek Klement čerstvě pomlel různé druhy káv. Ty dal do hrníčků na velkém stole a zakryl šálkem. První kolo bylo čichání k pomleté kávě. Opravdu každá voněla trochu jinak. Ve druhém kole šálky s kávou zalil vodou o 95 °C a my jsme opět obcházeli stůl a čichali. Třetí kolo bylo ochutnávací. Ještě před tím však Marek musel z kávy odstranit krustu, která vznikla z kávové sedliny. Účastníci cuppingu dostali lžíce a pustili se do srkání a ochutnávání.
Vítězný vzorek kávy byl z Etiopie. A tak nám ji Marek připravil pomocí dvou metod - V60 a French Press. Chutnala výtečně.
Eva Fruhwirtová