(Ne)známé

Milovníkům techniky zaplesá srdce v Technické muzeu ve Studenci

09. 05. 2024

V polovině dubna se první návštěvníci podívali do prostor nově vznikajícího Technického muzea Studenec. Vedle leteckých strojů a zařízení mohli obdivovat také vesmírnou, hasičskou a zemědělskou techniku.

Podle Zdeňka Svobodníka nabízí expozice ty nejzajímavější kousky, které se jim podařilo za roky nasbírat a získat. Je to například replika lunárního modulu Apollo, Hubbleův teleskop nebo originál cvičné kabiny, ve které trénoval Vladimír Remek. Z letecké techniky zde dominuje bitevní vrtulník, který byl před nedávnem vyřazen. Je po opravě a pyšní se tím, že to je jediný kus na světě, který se zachoval v původní záchranné variantě s hyperbarickou kyslíkovou komorou. Do kůže pilota se mohou zájemci dostat v leteckém simulátoru. Vyzkouší si vzlétnutí, samotné pilotování a také přistání.

Sbírka předmětů z druhé světové války
To však není vše, co vás tady čeká. Část muzea je věnovaná předmětům z druhé světové války. Tyto sbírky patří Richardu Kuklovi, který se zaměřuje na období protektorátu. „Spousta věcí je originálních, máme tu i pár replik. Zajímavé jsou například slaměné boty od Stalingradu, které si pletli němečtí vojáci, aby zvládli ruskou zimu. Vystavuji zde dokumenty, které mám po dědečkovi a po babičce z období první republiky a předměty z okolí Třebíče. Uvidíte tu masky pro civilní obranu, které jsem našel na půdě třebíčského gymnázia, těch mám asi osmdesát. A také další nálezy, jako jsou nábojnice, granáty a znehodnocené zbraně určené pro vystavení,“ vypráví nadšeně sběratel Kukla. Místním historickým krasavcem je vůz Opel Kadett z roku 1938. Opravdu je na co se dívat.

Technické muzeum ve Studenci má otevřeno o víkendu a o svátcích od 9 do 17 hodin. O letních prázdninách pak každý den. Najdete ho v areálu bývalé pily u vlakového nádraží.