Rozhovor

Milan Hypr: O chřestovém zelí mi řekla babička, tak jsem ho zkusil

25. 05. 2014

Chřestové zelí s vrabcem a bramborovo-houskovým knedlíkem mohli ochutnat návštěvníci chřestových slavností v Ivančicích. Chřestové zelí připravil kuchař Milan Hypr.

V nabídce máte vedle chřestového zelí také smažený chřest, chřestovou polévku a chřestový dezert. O co je největší zájem?

Nejvíce lidé berou smažený chřest. Češi jsou prostě národem řízků a smažených jídel. Ale o chřestové zelí je také velký zájem. Je to starý recept, na který se zapomnělo. Dokonce ani na chřestových slavnostech nebylo chřestové zelí. Mně o něm vyprávěla babička, tak jsem ho zkusil udělat. Bylo dobré a tak jsme ho zařadili do nabídky.

Nastala doba znovuobjevení chřestu?

Chřest je lahůdková zelenina. U nás se kdysi pěstoval. Pak se ale na něj zapomnělo a teď se jeho popularita vrací. V České republice se zatím moc nepěstuje.  Do kuchyně ho objednáváme například ze Slovenska. Ale třeba se situace otočí.

Chřest se dá připravit na slano i na sladko. Ochutnala jsem váš chřestový dezert a byl vynikající.

To je vanilkový krém s jahodami a chřestem. Je to velmi jednoduchý recept. Stačí k tomu klasický pudink, může být vylepšený vanilkovým luskem. Tím se zaleje na kostičky nakrájený chřest s ocukrovanými jahodami. Je to velmi osvěžující a lehké.

Ty osobně máš chřest rád?

Když je jeho období, tak si ho dám.

Chřest má své období?

Nejlepší a nejchutnější chřest je v sezóně, což je začátek jara – od poloviny dubna do konce června.

 

Ptala se a ochutnala: Eva Fruhwirtová