27. 07. 2016

Poctivé jídlo, pivo i limonády. Na jídelním lístku dalešického pivovaru nenajdete nic smaženého, v kuchyni nic umělého. Novinkou jsou domácí limonády z bylinek, které jsou ručně sbírány na pivovarské zahradě.

„Zahradu máme plnou máty a meduňky. Ručně tyto bylinky sbíráme a vyrábíme z nich čerstvé limonády. Někdo má rád perlivé, někdo zase neperlivé, takže podle přání připravíme,“ vypráví Marie Pekárková z pivovaru, která se do sběru bylinek zapojuje. Vedle máty a meduňky z pivovarské zahrady připravují také domácí limonády ze sušené levandule a mateřídoušky. Velmi oblíbenou limonádou je rakytníková a také z černého jeřábu.

Limonády jsou velmi chutné a hlavně zdravé. Například jedna oranžová bobule rakytníku obsahuje denní dávku vitamínu C. A céčko si uchovává i po sušení. Obsahuje dvacet pět krát více vitamínu C než pomeranč.  Černý jeřáb je známý jako antioxidant a zpomaluje stárnutí a zlepšuje paměť. Nejpoužívanější rostlinkou, která je známá po celém světě, je máta. Mnohdy roste na zahradách, ani o tom nevíme. Stačí jí však utrhnout, prolnout mezi prsty a okamžitě ucítíme její typickou vůni. Používá se při revmatických potížích, při nevolnostech a také přispívá k sexuálnímu apetitu. Meduňka je také poměrně častou zahradní rostlinou. Je vyhledávaná pro své léčivé účinky tišící bolest a také pro zklidnění nervů.

Bylo by hříchem, když už budete v pivovaru, neochutnat Dalešickou májovou třináctku. Ta získala letos ocenění Pivo České republiky 2016 na dvacátém ročníku celorepublikové degustační soutěži. Z ocenění má radost nejen sládek Ladislav Němeček, ale budete mít určitě také i vy. Přijďte ochutnat. Třeba v neděli 31. července od 14 hodin na Den netradičních her. V pivovarské zahradě si můžete vyzkoušet discgolf, cube, woodball, möllky a zažít spousta legrace.