Rozhovor

Daniela Písařovicová: Vracím se ráda do Jaroměřic …

04. 10. 2015

V dětství se učila hrát na klavír, dodnes si pamatuje slova, která ji táta napsal do památníku. A čím vším chtěla být jedna z nejsympatičtějších a nejhezčích moderátorek České televize Daniela Písařovicová?

Téměř každý večer Vás mohou vidět diváci České televize v pořadu Události. Jaká byla vaše cesta do televize, bylo to splnění dětského snu nebo jen náhoda?

Podle mě náhoda, ale možná od dětství připravovaná…  Spousta lidí, kteří mě z této doby znají, mě totiž po letech vítají se slovy:  „Tak se ti tvůj sen splnil, viď?“ Já si nejsem vědoma toho, že bych někdy v mládí toužila po moderátorské dráze. Vybavuju si letušku, učitelku, zpěvačku, pak i manažerku… To, co dělám teď, určitě ne.  Ale stalo se. Jednoduše jsem ve správný okamžik poslala životopis do televize. I přesto, že jsem tehdy úplně do detailu netušila, co taková práce obnáší a jestli ji vůbec chci dělat. Nakonec jsem ale zjistila, že jsem vybrala skvěle.

Vzpomínáte si z dětství na nějakou hlasatelku, jejíž projev se vám vryl do paměti?

No jasně. Pamatuji si Martu Skarlandtovou a její nezapomenutelnou tečku nad nosem. Vnímala jsem ji jako nádhernou ženu s krásným hlasem. A taky Stáňu Lekešovou – na ní mě fascinovaly její blonďaté vlasy, tedy něco, co jsem nikdy nemohla a nemůžu mít. Vybavuji si i Saskii Burešovou a Marii Retkovou.

Moderovala jste již potřetí pořad Magnesia Litera – což je soutěž, která propaguje literaturu a má pomoci oceněným knihám, aby se lépe dostaly mezi čtenáře? Máte nějakého oblíbeného autora, popř. knihu, která vám doma nesmí chybět?

Pár jich mám – četla jsem prakticky všechny knížky od Petry Soukupové – která je jednou z mých nejoblíbenějších českých autorek. Její poslední román „Pod sněhem“ jsem doslova zhltla. Byla koneckonců i jednou z vůbec prvních lidí, se kterými jsem dělala rozhovor ve Studiu 6. Právě v roce, kdy sama vyhrála Magnesii Literu. Líbí se mi i Kateřina Tučková –  Vyhnání Gerty Schnirch, je to skvělé dílo. A nesmím zapomenout ani na Rybí krev od Jiřího Hájíčka. Skvěle napsaný román, za který získal Literu. Navíc v době, kdy už jsem ji moderovala s Jirkou Havelkou já.

K létu patří cestování a samozřejmě spousta zážitků. Mnoho lidí má svá oblíbená místa, kde je jim dobře a která je „nabíjejí“. Máte i vy takové místo?

U rodičů – v Jaroměřicích nad Rokytnou. Ale tohle místo se nepojí jen k létu, tam se ráda vracím celoročně. I když už ne tak často, jak bych si třeba přála. Hned za cedulí města jsou pole, kousek dál les… V lednici vždycky vychlazené víno a vlídné slovo od mámy nebo táty. Co víc si přát…

Narodila jste se v překrásném historickém a královském městě Znojmě, velkou část svého života prožila v Jaroměřicích nad Rokytnou, kde je známý barokní zámek a kde vznikla první česká opera. Máte ráda historii a vážnou hudbu?

Historii ano. Hlavně dvacátého století. Myslím, že by si spousta lidí – teď mluvím o těch věčně nespokojených – právě na něm mohla uvědomit, jak se nám žije skvěle. Že si nemusíme stěžovat na maličkosti, ale řešit jen ty skutečné problémy. Na vážnou hudbu si taky čas najdu, a ráda. Koneckonců osm let jsem hrála na klavír.

Zpívala jste ve skupině Zanthia, pak s Alef zero. Nestýská se vám po zpěvu a vystupování? Je to přece jen o bližším kontaktu s lidmi než v televizi a člověk má reakci od diváků ihned.

No jéje. Zrovna nedávno jsem vzpomínala na doby, kdy jsme vyráželi s Alef zero na festivaly (tedy zase až tolik jich nebylo, aby to nevypadalo, že jsme měli diáře nabité vystoupeními od Aše až po Ostravu) a odehráli si tu svoji hodinu třeba i v jednu ráno… Bylo to super, pod pódiem lidé, kteří se chtěli bavit a tancovat, a na něm my, kteří bychom se pro ně rozdali. Třeba se ještě někdy naskytne příležitost si něco podobného zopakovat… Uvidíme.

Máte své životní moto?

V životě je nejdůležitější, aby měl člověk sám před sebou čisté svědomí. Napsal mi ho jednou táta do památníku. Mohlo mi být takových osm let. Tehdy jsem jeho slova moc nechápala. Dnes už ano. Je v nich spousta pravdy.

Děkuji za rozhovor Alena Hostašová

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze. Od roku 2004 pracuje v České televizi, kde komentovala ekonomické zprávy v pořadu Ekonomika ČT24, moderovala Interview ČT24 a ranní zpravodajské Studio 6. Od roku 2013 uvádí pořad Události, již3 x moderovala předávání cen Magnesia Litera. Ve dvou televizních filmech si zahrála reportérku -Slečna Flintová (2013) a Případ pro exorcistu (2015). Zpívala v různých hudebních kapelách, například v uskupení „Zanthia“. Za rok 2010 byla oceněna cenou TýTý v kategorii „Objev roku“.

 

Fotogalerie