Mezi vesnicemi Tulešice a Vémyslice se nachází rodinná moštárna, která se specializuje na ekologickou produkci moštů z vlastních sadů. Rodinnou moštárnou nás provedla Nikola Nováková.
„V naší rodině je moštárna srdcovou záležitostí. Zaměřujeme se na ekologickou produkci jablek a hrušek z našich sadů, z nichž připravujeme bio jablečný a hruškový mošt. Zákazníci si u nás mohou zakoupit naše vlastní produkty nebo si přivézt vlastní úrodu, kterou jim rádi vylisujeme, zpasterizujeme a zabalíme do speciálních bag-in-boxů,“ vysvětluje Nikola.
Jak se vyrábí mošt
Celý proces začíná výběrem ovoce. „Nejdříve se ovoce roztřídí na přebíracím stole, abychom zajistili, že všechna jablka a hrušky jsou v pořádku a bez hniloby,“ ukazuje Nikola. Následně ovoce putuje do oplachovací vany a poté výtahem do mlýnku, kde je rozsekáno na malé kousky. Poté se ovoce přesune na lis, odkud teče čerstvý mošt do nádrže. Následuje důležitý krok – odstavení moštu na 24 hodin, během kterého klesne kal na dno. Po odkalení se mošt pasterizuje při teplotě 74 °C, což umožňuje zachování vitamínů a zároveň konzervuje produkt.
Lidé jezdí z různých koutů
Moštárna Novákových je vyhlášená, moštovat své ovoce k nim jezdí lidé z Moravskokrumlovsko, z Třebíčska, Znojemska, a dokonce i od Blanska a z Mikulov. „Pro zájemce z větší dálky máme otevřeno i v sobotu, lidé se objednávají na konkrétní časy, aby se zde netvořily fronty. Přes týden pak nabízíme službu, kdy si zákazníci přivezou ovoce, které si zde nechají zpracovat, a přijedou si pouze pro hotový mošt,“ dodává.
Kromě moštu vyrábí v rodinné moštárně také jahodový džem a sirupy, konkrétně z bezu a jahod. Navštívit moštárnu Novákových je zážitek nejen pro milovníky moštů, ale také pro ty, kteří si váží tradičního a ekologického přístupu k výrobě.